Enguany el projecte “Retornant a les Varietats Tradicionals Valencianes mitjançant la difusió i el consum” ha volgut anar un pas més enllà involucrant a la ciutadania des de la vessant culinària.

El col.lectiu de les Ames de Casa de Llombai ha estat sense dubte l’estrela d’una jornada plena d’activitat. Així, el matí ha estat dedicat a l’elaboració de receptes dolces i salades tenint com a protagonistes la carabassa de torrar, el moniato, la ceba babosa i el pèsol de trencar. A més, tres ames de casa s’han ofert voluntàries per a fer una gravació professional de dues receptes de cuina, el vídeo de les quals serà utilitzat en el projecte i difós en diferents mitjans de comunicació.

Tota una experiència per a les nostres amigues que han posat tot de la seua part per a crear un contingut realment valuós.

Per la vesprada, la casa de la Cultura ha acollit un certamen de cuina, on les ames de casa han participat aportant les seues propostes culinàries amb les varietats tradicionals amunt esmentades. L’acte s’ha inaugurat amb una xarrada informativa sobre el projecte a càrrec de Silvia Senchermés, professora de la EFA La Malvesía i veïna de Llombai, acompanyada d’una exposició de varietats tradicionals de verdures fresques amb la seua fitxa tècnica corresponent.

Seguidament, cada una de les dones participants ha presentat el seu plat, amb molta expectació del públic, ja que les receptes pertanyen a l’antiga tradició culinària del poble, especialment arrelada als dies de Nadal: coca de carabassa, tortes de carabassa i moniato, flam de carabassa, rotllo de carabassa i moniato, coca de pésols i ceba …per a xuplar-se els dits!

Agraïm sincerament el suport de l’Ajuntament de Llombai, així com la desinteressada col.laboració d’unes ames de casa meravelloses que han fet possible aquest primer certamen de cuina amb varietats tradicionals.